Adli Tıp Kurumu resmi bilirkişilik yapan Adalet Bakanlığı’na bağlı bir kurumdur. Malpraktis davalarının konusu tıbbi bilimsel incelemeyi gerekli kılmaktadır. Bu nedenle hasta dosyasının incelenmesi uygulamada genellikle ilk inceleme Adli Tıp Kurumunun ilgili ihtisas dairelerince yapılmaktadır.
Adli Tıp Kurumu Raporuna ilgili davanın tarafları itiraz ve beyanlarını sunabilir. Raporda eksik ve hatalı incelemeler yapılmış ve bu şekilde aleyhe çıkarımlar yapılmış ise tıbbi ve hukuki savunmaları içeren ayrıntılı itiraz dilekçesinin hazırlanması gerekir.
Adli Tıp Kurumu Raporu mahkemece davanın taraflarına tebligat ile gönderilir. Tebligatın ulaşmasından başlayan iki haftalık süre içinde mahkemeye sunulacak bir dilekçe ile itirazın sunulması gerekir.
İtiraz dilekçesinde tıbbi ve hukuki itirazların yanında, raporda yer almayan veriler, hatalı değerlendirmeler, tıbbi literature aykırılıklar, bilirkişilik inceleme esaslarına aykırı yorum ve inceleme teknikleri ve benzeri bir çok başlık ayrıntılı biçimde açıklanmalıdır
Dosyada hastanın dava konusu tıbbi sürecine dair tıbbi kayıtların tümünün yer alması önemlidir. Yargılama konusu tıbbi süreçte hasta birden fazla sağlık merkezine başvurmuşsa buralardaki hasta dosyalarının da temin edilmesi, Adli Tıp Kurumuna gönderilecek dosya içeriğinde yer alması gerekmektedir. Adli Tıp Kurumu bazı hallerde hastaya belirli bir tarihte çağırarak muayene edebilmektedir.
Adli Tıp Kurumu İhtisas Dairelerinin hazırladığı raporlar arasında çelişki mevcut olduğu durumlarda bu çelişkinin giderilmesi için Üst Kurul incelemesi yapılmaktadır. Adli Tıp Üst Kurulu da mahkeme tarafından kendisine gönderilen dava dosyası ve içeriğindeki bilgi ve belgeleri inelemekle birlikte, İhtisas Kurulları arasındaki görüş ayrılığını gideren bir raporu hazırlayarak hükme ve denetime elverişli bir rapor elde edilmesi için bilirkişi incelemesi yapmaktadır.