Temel Sağlık Hizmetleri Kanuna ek madde düzenlemesi yapan Türk Ceza Kanunu ve Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun 12.05.2022 Tarihinde yayınlandı.
21 Kasım 2024 BLOG, SAĞLIK HUKUKU
Dünya, uzun bir zaman önce teknolojik gelişmelerin ivme kazandığı bir dönem içerisine girmiş, dijital dönüşüm çağı başlamıştır. Teknolojik gelişmelerin sağlık alanına yansımaları da bu kapsamda telesağlık, teletıp uygulamaları ile birçok ülkede uzun zamandır uygulamaya geçmiştir.
21 Kasım 2024 BLOG, SAĞLIK HUKUKU
Tıbbi kayıt ve belgeler sağlık hizmetinin tıbbi standartlara, etik kurallara uygun ifa edilip edilmediğinin tespiti açısından önem taşımaktadır. Dolayısıyla tıbbi malpraktis davalarında gerek İzin Verilen Risk (“Komplikasyon”) ve tıbbi malpraktis ayrımı yapılırken, gerekse hekimin ve hastanenin kusur oranı belirlenirken tıbbi kayıt ve belgeler her iki tarafında en somut dayanağı olmaktadır.
21 Kasım 2024 BLOG, SAĞLIK HUKUKU
17. yaşındaki bayan A nefes alamama şikayeti sebebiyle burnundaki kemiğin düzeltilmesi için Z ilinde bulunan devlet hastanesine babası ile birlikte başvurmuştur. Bayan A’nın burnundaki kemiğin dış görünüşünü etkilediği anlaşılmaktadır.
21 Kasım 2024 BLOG, SAĞLIK HUKUKU
Reklam uygulamaları tüketici olarak hasta ve/veya yakınları açısından Anayasal bir hak olan bilgi edinme hakkı kapsamında önem arz etmektedir.
21 Kasım 2024 BLOG, SAĞLIK HUKUKU
özel hastanelerin ve özel hastane bünyesinde görev alan hekimlerin hukuki sorumluluğunun tazminatın tüm unsurları ile birlikte incelenmesi amaçlanmaktadır.
21 Kasım 2024 BLOG, SAĞLIK HUKUKU
Bilim ve teknolojinin gelişmesi ile sağlık sektöründe özel hastane ve kuruluşların artması doğrultusunda ticari kaygılar gündeme gelmiş ve hekimlerin müdahaleleri sebebiyle meydana gelen zararlara hastaların ve ilgililerin tepkileri çoğalmıştır.
21 Kasım 2024 BLOG, SAĞLIK HUKUKU
AYDINLATILMIŞ ONAM ALINMAZSA NE OLUR?
Sağlıkla ilgili her türlü girişim, kişinin özgür ve aydınlatılmış onam ile yapılabilir. Alınan onam, baskı, tehdit, eksik aydınlatma ya da kandırma yoluyla alındıysa geçersizdir. Acil durumlar ile, hastanın reşit olmaması veya bilincinin kapalı olduğu ya da karar veremeyeceği durumlarda yasal temsilcisinin izni alınır. Aydınlatılmış onamın alınmaması kanunla özel durumlar dışında tıbbi müdahaleyi hukuka aykırı hale getirir.
Aydınlatılmış onam ya da bilgilendirilmiş rızayı şöyle tanımlayabiliriz; hasta üzerinde uygulanacak medikal ya da cerrahi yöntemlerin riskleri, yararları, alternatifleri…
21 Kasım 2024 BLOG, SAĞLIK HUKUKU
HASTANELERİN ORGANİZASYON YÜKÜMLÜLÜĞÜ
Yaşam ve buna bağlı olarak sağlık hakkı en temel haklardan olup mevzuatımızda da koruma altına alınmıştır. Bireyin kendisini veya yakınlarını emanet ettiği kişilerden azami özen ve dikkati göstermesini beklemesi çok doğal olduğu gibi hasta ile doktor yahut hastane arasındaki ilişkide yerleşik içtihatlarla uygulanması gerektiği kabul edilen vekâlet sözleşmelerinin temeli de aynı özen borcuna dayanır. Vekâlet sözleşmelerinde kural, genel ispat kurallarına paralel olarak, vekilin işleminden zarar görüldüğünün iddia edilmesi hâlinde bu iddianın vekil eden tarafından ispatlanmasıdır.
Hasta, hastaneye…
21 Kasım 2024 BLOG, SAĞLIK HUKUKU
HASTA HAKLARINA KARŞI HEKİM HAKLARI
Hasta hakları kavramı temel dayanağını insan haklarıyla ilgili evrensel düzenlemelerden alarak insan hak ve değerlerinin sağlık hizmetlerinde uygulanmasını dile getirmektedir. Ancak sağlık hizmetlerinin sunumunda yalnızca hasta haklarını dile getirmek tek yönlü bir yaklaşım olacaktır. Görünüşte birbirine zıt gibi algılanan hasta ve hekim hakları aslında birbirini tamamlayan haklardır. Hasta ile hekim aynı sağlık sistemi içinde yer aldığı dolayısıyla mesleki uygulamanın karşıt tarafları değil, eşitler arası ilişkide hak ve sorumluklara sahip bireyler olarak kabul edilmelidir (E. S.…
21 Kasım 2024 BLOG, SAĞLIK HUKUKU
HASTA HAKKI ANAYASAL BİR HAKTIR!
Birleşmiş Milletler Genel Kurulu’nca kabul edilen ve ülkemizin de taraf olduğu “İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi”nin 25. maddesinin birinci fıkrasında; “Her şahsın, gerek kendisi gerekse ailesi için, yiyecek, giyim, mesken, tıbbi bakım, gerekli sosyal hizmetler dahil olmak üzere sağlığı ve refahını temin edecek uygun bir hayat seviyesine ve işsizlik, hastalık, sakatlık, dulluk, ihtiyarlık veya geçim imkânlarından iradesi dışında mahrum bırakacak diğer hallerde güvenliğe hakkı vardır.” hükmüne yer verilmiş; Bakanlar Kurulu’nun 10.07.2003 günlü, 2003/5923 sayılı Kararnamesi ile…
21 Kasım 2024 BLOG, SAĞLIK HUKUKU
TIBBİ HATA MI KOMPLİKASYON MU?
Tıbbi müdahaleler sonucunda her zaman istenen fayda elde edilememektedir. Bu durum insan anatomisinin karmaşık yapısından dolayı her türlü dikkat ve özene rağmen gelişebileceği gibi kimi durumlarda hastanenin organizasyon yükümlülüğünü yerine getirmemesinden veya sağlık personelinin hata veya ihmalinden de kaynaklanabilmektedir. Bu halde oluşan durumun tıbbi hata mı yoksa komplikasyon mu olduğunun tespit edilmesi ilgili hastane/klinik ve sağlık personeline atfı kabil kusur bulunup bulunmadığının tespitinde önem arz etmektedir.
Hatalı Tıbbi Uygulama (Tıbbi Malpraktis)…
21 Kasım 2024 BLOG, SAĞLIK HUKUKU
NEFES DERGİSİ SAYI 33 / EKİM 2017 KİŞİSEL SAĞLIK VERİLERİ’NİN “MAHREMİYET HAKKI” KAPSAMINDA DEĞERLENDİRİLMESİ Av. E. Ahşen Oktay Dinç / Sağlık Hukuku Uzmanı Bireylerin “insan” olmaktan kaynaklı vazgeçilemez, devredilemez “YAŞAMA VE MADDİ –MANEVİ VARLIĞINI KORUMA VE GELİŞTİRME” hakları bulunmaktadır. (A.Y. m. 17.) Kişilik haklarından en önemlisi yaşama hakkıdır. Kişinin diğer hak ve özgürlükleri kullanabilmesi yaşama hakkının varlığına bağlıdır. Yaşama hakkı, kişinin sağlıklı ve eksiksiz bir beden varlığına sahip olması ve bunu sürdürmesi olarak nitelendirilir. Bu bağlamda Yaşama Hakkı ile Sağlık Hakkının birbirleri…
21 Kasım 2024 BLOG, SAĞLIK HUKUKU
5 SORUDA AYDINLATILMIŞ ONAM
AYDINLATILMIŞ ONAM NEDİR?
“Onam” hukuk dilinde rızayı ifade eder.
Hastaların kendisine herhangi bir tıbbi işleme onay verebilmesi ya da reddedebilmesi için yeterince bilgilendirilmesi, aldığı bilgi üzerine düşünmesi, özgür seçimine dayalı kararını vermesi gerekmektedir. Aydınlatılmış onam kısaca, bilgilendirilerek aydınlatılan hastanın işleme onay vermesi yani hukuka uygun rıza vermesidir.
Hasta tedavisindeki tüm risk ve faydaların bilincinde rıza vermelidir.
Onam, baskı, tehdit, eksik aydınlatma ya da kandırma yoluyla…
21 Kasım 2024 BLOG, GÜNCEL SAĞLIK HUKUKU BÜLTENİ
5 SORUDA DOKTOR SAVUNMASI NASIL OLMALI?
TIBBİ HATA OLMADIĞI NASIL İSPATLANIR?
Tıbbi hata varlığı yerleşmiş tıp kuralları kapsamında yapılan değerlendirme ile tespit edilir. Hekimin eylemleri tıbbi literature göre değerlendirilir.
Hekim en hafif kusurundan bile sorumludur. Hekimin özen yükümlülüğü geniş yorumlanmaktadır.
Hekim hastasını iyileştirmek ya da hayatını kurtarmak gibi garanti veremez bu nedenle sonuçtan sorumlu değildir ama süreçteki tüm çaba ve gayret içeren eylemlerinden sorumludur.
SAVUNMA NASIL OLUŞTURULUR?
Hekim savunmasında çaba ve gayretini tıbbi…
21 Kasım 2024 BLOG, GÜNCEL SAĞLIK HUKUKU BÜLTENİ